středa 7. prosince 2011

Nikte.cz začíná

Konečně!
Chtěli bychom alespoň virtuálně pořádně nahlas zakřičet. No ale zůstane jen u písmenek. Spustili jsme náš naprosto úzce zaměřený internetový obchod Nikte.cz s mexickými výrobky. Porodní bolesti jsme překonali a máme tu první várku ruční práce z Mexika, které nabízíme jen v České republice.
Před tím než vás zavalíme spoustou náušnic a náramků či jiných ozdob vás musíme seznámit s celým projektem. Nabízíme zboží z Mexika, které je zhotovováno ručně. Pochází především z oblastí jižního Mexika ze států Chiapas, Oaxaca, Tabasco a dalších. Nakupováno je přímo od výrobců a oni jsou ten pravý důvod založení eshopu. Kupujeme zboží především z chudých rodin indiánských etnik. Jen v jižním Mexiku žije původních potomků Mayů téměř 10 milionů. Jedna Česká republika. Obvykle žijí na vesnicích ve svých dřevěných nebo hliněných domcích, někteří na periferiích měst San Cristóbal de las Casas, Ocosingo, Tuxtla Guttierez, Palenque a dalších. Podmínky pro život v domech bez oken, elektřiny nebo přívodu vody jsou pro nás jen představitelné. Asi každý Evropan by to jistě na zkoušku zvládl, ale na delší dobu už jen nepatrná část...
Nejsme ale charita. Nechceme a nedáváme nikomu nic zadarmo. Víme kam taková činnost vede a jak špatně končí. Proto nakupujeme a to jen u rodin, které  mají snahu se uživit a nečekají s nataženou rukou až to za ně udělá někdo jiný. Podporujeme především opravdu chudé. Jedná se často o matky samoživitelky, které opustil manžel nebo odešel za prací do US a už se nikdy nevrátil a ani neozval. Zmizel a zanechal ji s třemi, pěti nebo osmi dětmi. Jde především o mayská etnika Tzotzilů a Tzeltalů, ale i Lakandonů, kteří se mají oproti jiným domorodcům díky pomoci státu lépe.
Teď ale zpátky, o různých poměrech Vás budeme průběžně zásobovat na našem blogu. Do těchto oblastí cestujeme každý rok a dohromady jsme tam strávili k roku 2011 nějakých 30 měsíců. Původně jsme tam jezdili studijně a jako turisté. Teď už i pracovně. Máme zkušeností poměrně dost.
Pokud si koupíte nějaký výrobek, například náušnice nebo sady šperků, budeme moci nakoupit další zajímavé zboží, správně nazývané artesanías, a dovézt ho až k nám do Česka.

Žádné komentáře:

Okomentovat