pondělí 12. prosince 2011

Zapomeňte na asijské etno, přichází Mexiko

Jižní oblast Mexika, zvláště státy Chiapas a Oaxaca (čte se "čiapas" a "oachaka") jsou domovem milionů potomků původních obyvatel, tedy zvláště Mayů, ale i Zapoteků, které se dělí na další etnika. Velmi početní jsou Tzotzilové, Tzeltalové nebo Cholové. Už méně je na území Mexika Tojolobalů a vůbec nejméně má údajně žít Lakandonů. V pěti vesnicích necelá tisícovka obyvatel. Živí se především zemědělstvím, výjimkou jsou právě Lakandonové, kterým se dostává významější podpory od vlády a zdá se, že u nich začíná převládat turismus.
U většiny z nich se setkáte s jejich vlastní tvorbou, která pro mnohé může znamenat jediný zdroj obživy. Jde o artesnías, rukodělné výrobky charakteristické pro Mexické indiánské populace. Samozřejmě, že nejvíce se vyrábějí ozdoby. Náušnice ze semínek z džungle nebo pro nás exotických rostlin. Semínka se obvykle nazývají podle zvyku a ne botanicky. Můžete se tu tedy setkat s Frijol de montana - fazolí z hor, Ojo de gato - oko opice nebo kolorin - červenočerná semínka. Umějí však využít i netradiční materiály, jako pomerančovou kůru nebo tykev. Náušnice z tykve, španělsky jícara, máme i v naší nabídce, jsou lehké, pevné a z jedné strany malované a lakované. K náušnicím samozřejmě přináležejí náhrdelníky z podobných materiálů, nabízíme náhrdelník z frijol de montana, a náramky. Ty se vyrábějí i tkaním z barevných nití a vytvářejí obrazce, které jsou pro určitá etnika považována za typická. Tento pochází ze San Cristóbalu de Las Casas v Chiapasu, v Mexiku.
náramek
Je barevně velmi nápaditý a tvoří jej klasické zkosené útvary. Náramky se ale vyrábějí i ze semínek nebo jiných přírodních materiálů. Místní znalci dokáží rozpoznat i z jaké vesnice pochází, zda-li je místní, ze San Juan Chamuly nebo Zinecantanu či jiné vesnice. Avšak nenechte se mýlit označením vesnice. Jejich vsi se počtem obyvatel vyrovnají našim městům.
Dost často se můžete setkat i s ručně vyšívaným oblečením. Některé je kompletně celé vyráběné prodejcem, někdy je jen bohatě vyšívané.
Mexiko je v jistém slova smyslu velmi bohaté a to svou různorodostí a barevností.

Žádné komentáře:

Okomentovat